GODINE U MAGLIZbirka "Godine u magli" sa 11 priča i tri pesme, nastalih u periodu od 1991. do 2009. godine, pojavila se krajem oktobra 2010, u izdanju Niškog kulturnog centra.
 

Knjiga je deo edicije "Tragači" (urednik Zoran Ćirić aka Ćira Magični), nudi prozu koja se može opisati kao spoj urbane proze, mračne fantastike, horora i realizma, i sadrži Jovanove najpoznatije priče Čovek na prelazu, Nedovršeno, Opekotina, Barbara i prijatelji, kao i naslovnu novelu Godine u magli, koja je objavljena i u kapitalnoj zbirci Nova srpska pripovetka (Paladin, 2014). Pojedine priče su "remiksovane" specijalno za ovo izdanje (Posetnica, Svetljenje, Barbara i prijatelji), a tu su i dve neobjavljene priče - Talentovani idiot i Pod reflektorima. Po ugledu na zbirku Stivena Kinga "Gole kosti" (Skeleton Crew), u sadržaj su uključene i tri pesme: Na plaži, Tramvajski valcer i Najezda.

Zbirka je praćena predgovorom Gorana Skrobonje
Hroničar urbanog mraka, a omot je dizajnirao Jakša Vlahović.

Zbirke više nema u beogradskim knjižarama, a eventualno se može kupiti u knjižarama u Nišu. Najsigurniji način nabavke je preko izdavača, Niškog kulturnog centra.SADRŽAJ ZBIRKE
SA LINKOVIMA PREMA ODLOMCIMA


Predgovor Gorana Skrobonje - Hroničar urbanog mraka

[link]

Godine u magli
Jedne letnje noći 2004. godine, tri novinara pijanče zajedno u birtiji. Na pragu su srednjih godina i dolaze iz različitih miljea. Marko, kojeg godinama zabavljaju raznorazne priče o KST-u, predlaže u kasne noćne sate malu avanturu - odlazak u taj kultni beogradski klub. Ni Marko ni nostalgični Igor nisu bili u KST-u gotovo 15 godina, a Mladen, padobranac u njihovom društvu, nije bio nikad. A KST, gde je u toku veče osamdesetih, ima svoje stanare, i tajne tog mesta spoznaju samo oni koji se - vrate.
[link ka odlomku i predgovoru Stevana Filipovića]

Čovek na prelazu
Čovek želi da pređe ulicu. Kolima je potpuno svejedno.
[link kao odlomku]

Opekotina
Mladi novinar Goran potajno je zaljubljen u zgodnu koleginicu Nadu, udatu za novinarsku zvezdu. Njen muž radi za drugi medij, i slavu je stekao po beskompromisnoj borbi za istinu ali i po otrovno-pljuvačkom stilu koji mu je doneo nadimak Zmija. Tokom jedne noćne smene, u kojoj bi trebalo da je sam sa urednikom, Goran otkriva da koleginica nije otišla s posla, da sedi sama u mraku za upaljenim kompjuterom i da joj se ne vraća kući...
[link ka odlomku]

Nedovršeno
Radetova Anđela je bila vredna. Stalno se osmehivala i ni na šta se nije žalila. Rade iznad kreveta još drži svoj portret koji je ona nacrtala. Ali, Rade sada živi sa Marijanom, i dok njen jezik postaje sve otrovniji, u kući se pojavljuju mravi, budeći davnašnju traumu...
[link ka celoj priči]

Najezda
"Koliko još bitaka dok dobije se rat? Sa koliko poraza dobija se bitka?"
[link ka celoj pesmi]


Muškarac sa greškom
Roksana konačno pred sobom ima savršenog muškarca. Ali, savršenstvo se ponaša po pravilima, i ona bi nešto da promeni... 
[link ka celoj priči]

Barbara i prijatelji
U komšiluk novinarke Radice, na mestu stare srušene kuće, vilu je podigao kontroverzni biznismen, dobrovoljac u bosanskom ratu, sa čijeg je suđenja pred Haškim tribunalom Radica svojevremeno izveštavala. Iako je biznismen u međuvremenu oslobođen optužbi, Radici se nimalo ne dopada ideja da se njena šestogodišnja kći druži s njegovim sinčićem - jedinim detetom u ulici punoj gradilišta. Žarko, roker koji sa Radicom živi u nefunkcionalnom braku, ne deli ženine stavove, a devojčica - poslednja spona između njih dvoje - povlači se u svet megapopularne dečje serije.
[link ka odlomku]


Tramvajski valcer
"Ćute putnici dok tramvaj hita, svakom oko vrata nevidljivi lanac."
[link ka celoj pesmi]

Posetnica
Usamljena devojka, koja studira u velikom gradu, dolazi nepozvana na žurku. Uspeva da utoli svoju golemu glad, ali samo privremeno, i jedino obećanje da će i sledeći put biti nahranjena jeste posetnica koju lovina svaki put ostavlja za sobom.
[link ka odlomku]

Kad rebra postanu kavez
Vlasnik male radnje kojem su se kola pokvarila uveče se peške vraća kući. Ali, dok hoda pustim uličicama svoga detinjstva, iza sebe čuje korake, koji su sve glasniji.
[link ka odlomku]

Talentovani idiot
Srpsko školstvo devedesetih godina. Direktor jedne beogradske gimnazije nije u stanju da se izbori sa gomilom problematičnih đaka, njihovim još problematičnijim roditeljima i profesorima koji su izgubili svaki autoritet. Ali, njegov najveći problem postaje usamljeni, inteligentni učenik, koji se krajnje bezobzirno ophodi sa drugovima i profesorima, uključujući direktorovu ljubavnicu.
[link ka odlomku]

Na plaži
"Peskom kruže pobesnele zveri, i svaka svakoj vrat meri."
[link ka celoj pesmi]

Svetljenje
Povratnik iz rata sažaljeva se unesrećenom čoveku koga je našao kako leži na drumu, pa ga odvodi sa sobom kući, s namerom da mu pruži prenoćište i okrepljenje. Gost, međutim, ostaje nepredviđeno dugo.
[link ka celoj priči]

Pod reflektorima
Kristina je vamp, i slavi rođendan. Ali, gosti na proslavi nisu njeni.
[link ka odlomku]Нема коментара:

Постави коментар