уторак, 19. октобар 2010.

Magla nas je progutala sve - Jovanov intervju za blog Aleksandra Arežine

Verovatno u poslednje tri godine u ponudi novinske agencije Beta viđate sijaset vesti iz domena popularne kulture, uključujući domaću književnu i filmsku fantastiku, koja poslednjih godina doživljava neslućeni uzlet. Verovatno vas to i ne čudi, s obzirom da Jovan radi tamo kao novinar. Ali on nikada ne bi imao takvu mogućnost da bira teme i sagovornike da nije bilo Aleksandra Arežine - osnivača i prvog urednika redakcije za zabavu sa svojim liberalnim konceptom i širokim, neortodoksnim zanimanjem za popularnu kulturu. Aleksandar i Jovan umnogome dele interesovanja, enciklopedijski barataju pojmovima i teže dubinskom istraživanju pojava. I jedan i drugi podržavaju nadolazeće snage u filmu, rok i pop muzici, književnosti, a povremeno sarađuju sa portalom za popularnu kulturu www.popboks.com.. Što je za našu priču najvažnije, obojica izuzetno vole fantastiku, a desilo se, na primer, da je Aleksandar pre Jovana pročitao komercijalno prevratničke knjige na domaćoj žanrovskoj sceni: "Konstantinovo raskršće" Dejana Stojiljkovića i "Čovek koji je ubio Teslu" Gorana Skrobonje. Ha!

Posle mnogo godina slušanja muzike, čitanja knjiga i gledanja filmova i koncerata, Aleksandar je odlučio da napravi sopstveni blog, www.aleksandararezina.blogspot.com, i posveti se svojim zanimacijama bez stega agencijskih pravila. Kada je dobro izučio blogerski zanat, navukao je na to i Jovana, saznavši za njegovu zbirku priča i pesama". Da, on je taj koji ga je naterao da "Godine u magli" promoviše u sajberspejsu, koristeći blogerske alatke do maksimuma! A pošto je Aleksandar u međuvremenu postao prvi čitalac zbirke (u obliku koji je izdavač prihvatio), napravio je, sasvim logično, i prvi intervju sa autorom povodom njenog izlaska. Na kraju krajeva kome će Jovan bolje da odgovara nego svom (privremeno bivšem - ne pitajte zašto) šefu?

Njihov veseli razgovor preko Interneta zabeležen je na adresi: http://aleksandararezina.blogspot.com/2010/10/jovan-ristic-magla-nas-je-progutala-sve.html#more

I naravno, obavezno posećujte Aleksandrov blog www.aleksandararezina.blogspot.com, jer čovek je uistinu posvećen otkrivanju malo poznatih i zaboravljenih bendova sa ex-jugoslovenske scene, kao i novih mladih snaga. Razna blaga možete iskopati.

2 коментара:

  1. Ala me nahvaliste, neće ovo na dobro izaći. Mislim, bolje da ste me pljunuli, ljudi bi pomislili da je neka frka i onda bi masovno dolazili na oba bloga. Možda bi nam onda prostor posvetio i pokoji tabloid. A onda, nebo je granica, ili možda Insajder, Žikina šarenica, oboje? Bili bi popularniji od Goula i Kripla zajedno. Možda još nije kasno da fingiramo nešto? Javite. Mada kako je napisano, svaka čast, tek sad se sebi divim. Sve mi se čini nisam to ja. Kad ono jesam! Ili nisam? Arf

    ОдговориИзбриши