PISAC


Jovan Ristić je rođen 4. aprila 1973. godine u Beogradu. Diplomirani je pravnik i dugogodišnji profesionalni novinar. Takođe je pisac, publicista i prevodilac. 

Suosnivač je Festivala srpskog filma fantastike (FSFF), na čijem je čelu bio osam godina (2006-2013), i s kojim je obišao Srbiju i zemlje bivše Jugoslavije. Bio je jedan od glavnih učesnika organizacije konvencije ljubitelja fantastike Beokon.

U novinskoj agenciji Beta radio je 14 godina, a kao istraživački novinar u oblasti kulturne politike tesno je sarađivao sa internet medijem Balkan Insight (pri Balkanskoj mreži za istraživačko novinarstvo - BIRN).


Objavio je pet knjiga: Tuđin 3 - Jedan nezasluženi košmar (Lazar Komarčić/Projekat Rastko, 2008), o zloglasnom nastajanju prvog filma Dejvida Finčera, autorsku zbirku priča i pesama Godine u magli (Niški kulturni centar, 2010), istoriografsku monografiju Izgubljeni svetovi srpskog filma fantastike (Filmske centar Srbije, 2015), koju je napisao sa Draganom Jovićevićem, pravnu studiju Nevidljivi zakon: neprimenjivanje propisa o zaštiti potrošača usluga od opšteg ekonomskog interesa pred sudovima u Beogradu i Pančevu (Udruženje potrošača i bankarskih klijenata Efektiva, 2020) i roman Poplavljeni um (Laguna, 2022).

Prozu je počeo da objavljuje 1996. godine, kada se prvo u fanzinu Emitor a zatim u književnom časopisu Orbis pojavila njegova kratka priča Čovek na prelazu. Potom su njegove priče objavljivane i na sajtovima Screaming Planet i Art-Anima, u veb magazinima Helly Cherry i Proza online, kao i u magazinima Pressing i Trash.

Zapaženiji je postao kada su mu se pripovetka Barbara i prijatelji i noveleta Godine u magli pojavile u tematskim zbirkama izdavačke kuće Paladin - Beli šum (2008) odnosno Istinite laži (2009). Godine u magli su 2014. godine reizdate u kapitalnoj antologiji "Nova srpska pripovetka" (Paladin 2014), a novela HAARP i druge priče objavljena je kao naslovna u još jednoj Paladinovoj tematskoj zbirci, "HAARP i druge priče o teorijama zavere" (2014). Ta novela postala je osnov njegovog romana Poplavljeni um (2022),

Kao rok kritičar i esejista dugo je sarađivao sa sajtom za popularnu kulturu Popboks i sajtom Jelen Top 10, a pre toga sa magazinima Rok ekspres, Bulevar i Pressing. Njegovo istoriografsko delo The Stranglers 1990-2012: Pad i uspon gildfordskih davitelja (2012) feljtonski je objavio Popboks. U periodu od 2007. do 2015. godine, za Betu, Popboks i Jelen Top 10 živopisao je stotinak koncerata.

Filmske prikaze i eseje pisao je za satirični magazin Bre, magazin Znak Sagite, fanzin Emitor i elektronski magazin za popularnu kulturu Frenzy Spark.
Dugogodišnji je aktivista društva ljubitelja fantastike Lazar Komarčić – uređivao je njegov tribinski program i bio moderator njegove književne radionice u Domu omladine Beograda. Kraće vreme je uređivao i njegovo glasilo, prozin Emitor.

Organizovao je i bio učesnik desetina tribina, koje su se bavile filmom, kao i odnosom filma sa drugim pripovednim formama (književnost, strip). Organizovao je takođe okrugle stolove posvećene zaštiti filmske kulturne baštine, promociji srpske kinematografije u inostranstvu, kao i distrubuciji novih srpskih filmova u uslovima propale mreže domaćih bioskopa.

Oprobao se kao glumac u kratkom filmu Marka Backovića "Pozdrav iz Beograda" (2012), gde igra glavnu ulogu. Odigrao je epizodnu ulogu u "Šišanju" Stevana Filipovića (2010), a kao vampir odnosno zombi pojavio se u kratkom filmu Miroslava Lakobrije Last Drop (2011) i u dugometražnom ostvarenju Milana Konjevića i Milana Todorovića Zona mrtvih (2009). Pojaviće se u epizodnoj ulozi u američkom filmu Eight Eyes.

Preveo je romane Jedno tajno leto Lesli Loko, Leglo Džejmsa Herberta i Labudova pesma Roberta R Makamona.

Kontakt mejl: taurusjor@gmail.com