недеља, 30. јануар 2022.

Roman POPLAVLJENI UM objavljen 27. januara 2022. u izdanju Lagune


Roman Poplavljeni um, zasnovan na mojoj noveli HAARP i druge priče (2014) objavljen je 27. januara u izdanju Lagune. Dugo sam čekao ovaj trenutak, i veoma sam srećan što se desio. Jeste da mi je ovo peta knjiga, ali  - kao da je prva. 

Poplavljeni um govori o potrazi grupice Beograđana za HAARP antenom, a tema ovog roud-romana, u osnovi psihološkog trilera sa elementima zone sumraka, jeste zloćudni uticaj teorija zavere na običnog čoveka, koji je u doba interneta sluđen i dezorijentisan ogromnom količinom informacija, pri čemu je njegovo poverenje u zvanične medije i državne institucije duboko poljuljano. To nepoverenje je delom duboko zasluženo, ali je delom potpomognuto i kultivisano. 

Teorije zavere, naime, nisu samo neka vrsta narodnih priča, nastalih kao odraz strahova i bespomoćnosti malog čoveka, koji u sudaru sa kompleksnim egzistencijalnim pitanjima traži utehu u lakim odgovorima, već mogu biti i propagandno oruđe kojim se utiče na kolektivnu psihu. A ta psiha u Srbiji veoma je ranjiva, zbog krupnih trauma kroz koje je njeno društvo prošlo.      

Poplavljeni um se dešava u vreme katastrofalnih poplava iz maja 2014. godine, a njegovi junaci su Momir (razočarani politički preletač u srednjem godišnjem dobu koji prezire Fejsbuk revolucionare), Filip (salonski aktivista za socijalnu pravdu koji traži smisao u haosu savremenog života), Mrvica (čuvar banke, bivši bajker i bivši navijač koji je raspoložen za svaku vrstu rušenja) i Beba (slobodoumna mlada majka koja se izdržava prodajući hot-dog i voli da raskrinkava budalaštine). Potaknuto jednom peticijom, koju je potpisalo više desetina hiljada ljudi, njih četvoro se okupilo preko Fejsbuka i uputilo kolima u Beljinu kod Barajeva da potvrdi pisanje opskurnih portala i tabloida da se u tom selu nalazi HAARP antena, navodno klimatsko oružje Amerikanaca i NATO koje je, prema teoretičarima zavere, prizvalo velike kiše i izazvalo poplave u Srbiji. 

U svojoj apsurdističkoj potrazi, članovi male ekspedicije zapravo beže od svojih sivih života u kojima nemaju dovoljno snage i hrabrosti da se suprotstave realnim nepravdama. Oni pojma nemaju kako mitska mašina izgleda, gde se tačno nalazi i kako stvarno deluje, a na putovanju od svega 50 kilometara se više puta neplanirano zaustavljaju, pa će pridruženi saputnici, međusobni odnosi putnika i tinjajući problemi iz njihovih prošlosti temeljno izmeniti prirodu jednog u suštini eskapističko-amatersko-rekreativnog poduhvata i pretvoriti ga u dramu.  

Roman ima 260 strana, ispripovedan je kroz ukrštene vizure četvoro protagonista - Robert Silverberg mi je omiljeni pisac - a za one koji vole filmske reference, Poplavljeni um bi se mogao opisati kao sudar tri filma: Ko to tamo peva, U čeljustima ludila i Anđelovo srce.

Za više detalja o cenama i načinu prodaje, i za odlomak iz romana, pogledajte OVDE.  

Zvanična vest Lagune/knjižare Delfi je OVDE.

Tanjugova vest je OVDE.

Najava sajta Art-Anima je OVDE.


  

Нема коментара:

Постави коментар