понедељак, 12. септембар 2011.

ZABELEŠKE ROKENROL PRAŠINARA (uvod)



Rokenrol prašinar na Belgrade Beer Festu 2010. godine.
Osim što piše priče i scenarije i vodi Festival srpskog filma fantastike, Jovan kao novinar obilazi rok koncerte. Počev od 2004. godine prisustvovao je nebrojenim svirkama, velikim i malim, u Beogradu, Novom Sadu i na drugim mestima, prevashodno kao izveštač novinske agencije Beta ali i kao saradnik sajtova Popboks i Jelen Top 10.

Na osnovu Njegovog Visočanstva Službene Dužnosti video je i najbolje i najgore u koncertnom biznisu. Mogao je, na primer, da se uveri koliko loši uživo mogu da budu izvođači koje on lično voli (npr The Sisters Of Mercy), odnosno koliko dobri mogu da ispadnu oni čije albume teško da bi stavio u CD plejer / MP3 plejer / kasetofon / na gramofon (Chris Rea, Moby, Happy Mondays).

Prisustvovao je rok spektaklima kao što su koncerti Rolling Stonesa u Budvi, The Police i Madonne na Ušću, AC/DC na stadionu Partizana, Queen + Paula Rodgersa, Boba Dylana, Eltona Johna, Joe Cockera, Erica Claptona, Ennia Morriconea, Rammsteina, Guns N'Roses, Slasha i ZZ Top u Beogradskoj areni, Iron Maiden, Jamiroquai i Duran Duran na Beogradskom sajmu, The Cult i Iggy And The Stooges na Tašmajdanu, Roxy Music, Lou Reeda i Simple Minds u Sava centru, Billy Idola, Mobya i Manu Chaoa na Exitu, itd (spisak je daleko od konačnog, a i neki se izvođači ponavljaju na različitim mestima). 

Bio je svedok velikih organizacionih debakala kao što su nastup Bijelog dugmeta na beogradskom Hipodromu i prvi Tuborg Green Fest nadomak Inđije (u okviru kojeg su nastupili The Red Hot Chili Peppers, pre no što je kiša napravila saobraćajnu kataklizmu koja se još prepričava). Bio je takođe u prvim redovima na tragičnom, poslednjem koncertu Amy Winehouse pod Kalemegdanom.

Pratio je brojne svirke alternativnih rok i pank rok bendova iz zemlje i inostranstva (Steve Wynn, Grant Hart, Chuck Prophet, American Music Club, The Damned, Patti Smith, No Means No, Dinosaur JR, The Residents, The Lemonheads, The Fall), te gotovo nestvarna andergraund događanja poput koncerta najstarijeg bluzera na svetu Davida Honeyboy Edwardsa -  prijatelja mitskog Roberta Johnsona (za kojeg se priča da je prod'o dušu đavolu za umeće sviranja gitare pre no što ga je otrovao jedan ljubomorni muž). Nije mimoilazio ni džez i džez fjužn koncerte, pa mu je tako najbolji na kojem je ikada bio - u bilo kom žanru - bio onaj koji je u Domu omladine Beograda održao Stanley Clarke.

Kao proučavalac estradnog treša, Jovan je izveštavao sa Pesme Evrovizije u Beogradu, redovno je, i to sa lica mesta, pratio kokošinjac zvani Beovizija u Sava centru i pokrivao krajnje bizarna dešavanja kao što su čačanski koncerti big boobies disko diva Samanthe Fox i Sabrine (čiji je dolazak u halu Atenica, 2007. odnosno 2008. godine inicirao njihov najveći srpski fan Velimir Ilić). Povrh svega, guilty pleasure mu je bilo da pokriva
 koncerte death i black metal bendova u Studentskom kulturnom centru, naročito ako su bili urnebesno besmisleni, tj. svedeni na roktanje i frenetično čekićanje u jednom tonalitetu (Marduk).

Pošto se u njegovim blokčićima mnogo toga nakupilo (poznat je po tome što je u stanju da istovremeno igra i piše o onom što se dešava), Jovan je odlučio da nove prikaze koncerata, rasute stare tekstove, kao i prisećanja na ranije poduhvate objedini u specijalnoj rubrici "Zabeleške rokenrol prašinara". I ona će biti lansirana u sledećem postu, tj. sutra - tekstom koji je Jovan napisao za JelenTop10 povodom gostovanja grupe LET 3 u beogradskom Gan klabu (Gun Club) 8. septembra 2011. godine.



Нема коментара:

Постави коментар